BeBiodiversity Souvenirs, souvenirs

Souvenirs, souvenirs

Ieder jaar komen heel wat voorwerpen die gemaakt zijn van beschermde dier- en plantensoorten illegaal in België terecht (bont, kaviaar, kunstvoorwerpen, juwelen, …). Georganiseerde misdaad? Soms. Maar heel vaak zijn het toeristen die – zich van geen kwaad bewust – deze voorwerpen als souvenir mee naar huis nemen in hun bagage.

Gaat u met vakantie naar het buitenland? Kijk goed uit alvorens u een souvenir koopt! Op heel wat toeristische plekken worden er immers afgeleide producten van dieren en planten verkocht als vakantiesouvenir. Maar het is niet omdat artikelen openlijk te koop worden aangeboden op lokale markten, dat het legaal is om ze te verwerven en mee naar huis te nemen.

Dit soort aankopen is niet zonder gevolgen. Eerst en vooral omdat de handel in dit soort voorwerpen nefast is voor de biodiversiteit. En daarnaast omdat de kans heel groot is dat de douane uw aankopen in beslag neemt. In sommige gevallen hangt er een flinke boete of zelfs een gevangenisstraf aan vast. Elk jaar nemen douaniers dergelijke voorwerpen in beslag. De laatste inbeslagnames betroffen meer bepaald koralen en ivoor.

BeBiodiversity Souvenirs, souvenirs

De meeste mensen zijn zich reeds bewust van de illegaliteit van bepaalde voorwerpen zoals ivoor, huiden van katachtigen en reptielen of schilden van schildpadden, maar er bestaan nog heel wat andere voorwerpen die minder bekend zijn en op het eerste gezicht onschuldig lijken. Dat is bijvoorbeeld het geval voor :

  • Koralen : toeristen kopen soms juwelen zonder te beseffen dat die gemaakt zijn van koralen. Koralen bestaan uit duizenden zeesoorten, en als koraal wordt afgebroken, duurt het tientallen jaren voordat het rif zich heeft hersteld.
  • Gedroogde zeepaardjes; die zitten soms in sleutelhangers verwerkt.
  • Sommige grote schelpen; die kunnen heel mooi staan in uw interieur, maar ze verdienen een andere bestemming.
  • Orchideeën, die het slachtoffer zijn van hun schoonheid.
  • Sjaals uit wol van de Tibetaanse antilope: voor één sjaal uit shatoosh moeten stropers drie Tibetaanse antilopen doden.
  • En ook en nog steeds ivoor; hoewel toeristen steeds meer besef hebben van het belang om dat niet mee naar huis te nemen.
BeBiodiversity Souvenirs, souvenirs

Een zeldzaam dier is geen souvenir. Denk twee keer na vooraleer je een souvenir uit natuurlijk materiaal mee naar huis neemt. En bij twijfel : laten staan !

Als je tijdens je verblijf in het buitenland verdachte of illegale feiten vaststelt, neem dan onmiddellijk contact op met de politie.

Meer informatie over dit thema lees je hier

Actus Associés

BeBiodiversity 3786Samen tegen wegwerpplastic!

Samen tegen wegwerpplastic!

Een nieuw koninklijk besluit in België heeft een verbod ingevoerd op de verkoop van verschillende plastic producten voor eenmalig gebruik zoals bestek, borden en rietjes. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen wegwerpplastics en is goed nieuws voor ecosystemen die ernstige schade ondervinden van plastic en microplastics.

Lees meer
BeBiodiversity 3324Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Prosafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Verhuizen kan een gelegenheid zijn om te gaan voor een infrastructuur waar biodiversiteit echt deel van uitmaakt. Prosafety geeft het goede voorbeeld, in samenwerking met architectenbureau Helium3.  

Lees meer