BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Een coach om zich voor te bereiden op de klimaatuitdagingen !

Een coach om zich voor te bereiden op de klimaatuitdagingen !

Wat zijn de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering op de mens en de natuur (bv. stijging van de zeespiegel, meer hittegolven en droogte, maar ook hevige neerslag en overstromingen, een impact op de biodiversiteit,…) ? Hoe kan ons land de uitstoot van broeikasgassen met minstens 80% tegen 2050 verminderen (én onrechtstreeks ook de biodiversiteit beschermen) ? Welke gedrags- en technologische veranderingen zijn noodzakelijk om deze belangrijke transitie waar te maken ?

Sinds 2017 bezochten klimaatcoaches duizenden jongeren en leerkrachten uit de derde graad secundair om hen te informeren over klimaatverandering en samen na te denken over de uitdagingen om te evolueren naar een koolstofarme maatschappij tegen 2050.

Gedurende 2 lesuren buigen de jongeren en leerkrachten zich samen over deze ambitieuze klimaatuitdaging en over de mogelijke oplossingen met de hulp van de educatieve webtool “My2050” (www.my2050.be).

BeBiodiversity Een coach om zich voor te bereiden op de klimaatuitdagingen !

Deze “My2050” -webtool, die werd ontwikkeld door de federale Dienst Klimaatverandering (FOD Volksgezondheid):

  • biedt je een inzicht in de mogelijke veranderingen op het vlak van het transport, de gebouwen, de industrie, de energievoorziening en de landbouw;
  • laat je toe je eigen transitiescenario uit te werken door een bepaald ambitieniveau te kiezen voor de verschillende ‘hefbomen’ uit deze sectoren. Elke keuze wordt onmiddellijk zichtbaar in het virtuele landschap van België;
  • berekent meteen de uitstootvermindering tegen 2050 van je scenario;
  • maakt een analyse op het vlak van de uitstootvermindering, de energievraag en de netto in- of uitvoer van elektriciteit, en berekent ook de kosten;
  • biedt verhelderende informatie via 7 video’s en 13 infofiches (één fiche voor iedere hefboom);
  • biedt de leerkracht een handleiding;
  • biedt de mogelijkheid je scenario op te slaan, te vergelijken en te delen via de sociale media.

De leerlingen en leerkrachten leren zo op interactieve wijze aan de slag te gaan en na te denken over deze belangrijke maatschappelijke uitdaging. Tegelijk helpen de klimaatcoaches hen om op zelfstandige wijze de problematiek van klimaatverandering te integreren in het educatief programma.

De ervaringen van de leerlingen en leerkrachten zijn uiterst positief. Zowel qua inhoud als aanpak krijgt het project een gemiddelde score van 80%.  De leerlingen hebben grosso modo 5.000 toekomstscenario’s opgeslagen.

BeBiodiversity Een coach om zich voor te bereiden op de klimaatuitdagingen !

“Om kosten te besparen is het belangrijk om naast technologische veranderingen ook het gedrag bij te sturen”, merkt een leerling op na deelname aan een animatiesessie gegeven door een klimaatcoach.

Ontdek hier ook een video met getuigenissen van andere leerlingen, leerkrachten en klimaatcoaches.

Ook volgend schooljaar 2019-2020 staan de klimaatcoaches klaar om verrijkende sessies te geven in de derde graad secundair.

  • Ben je leerkracht van de derde graad secundair ? Schrijf je klas nu (gratis) in via deze link.
  • Heb je interesse om klimaatcoach te worden? Stuur t.e.m. 18 augustus 2019 je kandidatuur door naar onze partnerorganisatie GoodPlanet. Meer details kan je terugvinden in de vacature.  

De klimaatcoaches worden beheerd door GoodPlanet maar verrichten hun taken in opdracht en in naam van de Dienst Klimaatverandering van de FOD Volksgezondheid.

Meer news

BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
BeBiodiversity Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten