BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Cadeautjes: duurzaam en veilig?

Cadeautjes: duurzaam en veilig?

Pakjestijd! Sinterklaas en de Kerstman lopen zich warm voor een drukke decembermaand. Helaas is het speelgoed in al die pakjes niet altijd even duurzaam of ethisch. Namaakartikelen met beperkte levensduur zijn schering en inslag, productieomstandigheden balanceren op een ethisch randje en heel wat producten zijn ronduit gevaarlijk voor onze kinderen en het milieu.

Gevaren voor mens en milieu

Een groot deel van al dat goedkoop speelgoed overleeft amper de feesten van dit jaar. Gadgets met licht en geluid vreten bovendien vervuilende batterijen, vervelen al snel en belanden gauw bij het afval. Een stuk speelgoed dat niet goedgekeurd is voor een bepaalde leeftijdscategorie zal ook vaak verkeerd behandeld worden. Dit verkort de levensduur en is soms ronduit gevaarlijk voor het kind.

BeBiodiversity Cadeautjes: duurzaam en veilig?

Werken voor de speelgoedmarkt is geen pretje

Naast het milieu is ook de menselijke tol van de speelgoedmarkt groot. Meer dan 70% van alle speelgoed wordt momenteel in China geproduceerd. Korte productietijden, krappe winstmarges en lage productiekosten eisen er dan ook een zware tol van de werknemers. Ook daar valt over na te denken: biodiversiteit betekent ook respect voor onze eigen soort.

BeBiodiversity Cadeautjes: duurzaam en veilig?

Wat zegt de wet?

De Europese Speelgoedrichtlijn beschermt onze kinderen tegen heel wat schadelijke chemische stoffen: ftalaten in plastic speelgoed, formaldehyde in houten speelgoed, broomhoudende brandvertragers in poppen en knuffeldieren en formamide in speelmatten. Meer dan vijftig allergenen mogen bovendien niet worden gebruikt bij het ontwerpen van speelgoed.

Door namaakartikelen en verdachte import te vermijden, bescherm je je kinderen en het milieu dus tegen deze schadelijke stoffen.

Zijn er alternatieven?

Gelukkig wel. En ze zijn niet min! Met deze ideeën je kom je al een heel eind ver:

  • Ga bij voorkeur voor stoffen, houten of ander natuurlijk speelgoed. Dat over het algemeen duurzamer en gezonder voor kinderen, vooral voor de allerkleinsten.
  • Kies eens voor tweedehands speelgoed! De markt hiervoor is behoorlijk groot omdat kinderen nu eenmaal snel uit hun speelgoed groeien. Geef het nadien ook door: zo laat je verschillende generaties meegenieten van al dat leuks.
  • Ontdek uitleendiensten voor speelgoed: in heel wat gemeenten en bibliotheken kan je hier al voor terecht. Een perfecte manier om uit te testen of iets al dan zal aanslaan bij je kroost.
  • Geef eens een moment cadeau! Wil je echt iets geven dat blijft hangen bij je kinderen? Dan is een herinnering zo veel meer waard dan een stuk speelgoed. Een daguitstap, museumbezoek of een namiddagje sporten staan garant voor uren plezier!

En het allerbelangrijkste: vergeet niet te genieten van de Sint- en Kerstmagie in je familie!

BeBiodiversity Cadeautjes: duurzaam en veilig?

Meer news

BeBiodiversity Festivals en biodiversiteit

Festivals en biodiversiteit

Festivals zijn een bruisende viering van kunst, cultuur en muziek. Elk jaar komen duizenden muziekfans naar deze evenementen, die een sfeer van opwinding en eenheid creëren. Maar te midden van de feestvreugde is het belangrijk om  stil te staan  bij  de mogelijke impact van deze festivals op het leefmilieu en de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
BeBiodiversity Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten