BeBiodiversity Samen voor biodiversiteit

Samen voor biodiversiteit

De jaren gaan voorbij. Studies, conferenties en wetenschappelijke rapporten stapelen zich op, de cijfers en gegevens zijn er… Maar veel verandert er niet. Bossen, oceanen en alle wezens die erin leven, ondergaan nog steeds een druk van menselijke activiteiten die hun draagkracht ver overschrijdt. Eén ding is duidelijk: als we onze consumptie- en productiepatronen niet veranderen, zal in 2050 nog slechts 10 procent van het land in de wereld aan menselijke activiteit zijn ontsnapt.

Nochtans is ons welzijn nauw verbonden met de gezonde staat van de biodiversiteit. Ecosystemen leveren ons talloze diensten: bossen en oceanen zijn bijvoorbeeld formidabele klimaatregulatoren… De biodiversiteit weet ons niet alleen te voeden, te beschutten, te kleden en te verbazen, ze zit ook nog tjokvol met uitvindingen, innovaties en medicijnen die nog ontdekt moeten worden.

Het is dus hoog tijd om ze te beschermen; onze overleving hangt ervan af.

“Red de biodiversiteit, samen en nu!”

Dat is de slogan waarmee een veertigtal organisaties (universiteiten en onderzoekers, internationale NGO’s, milieuverenigingen, natuur- en dierenparken, musea en botanische tuinen, gemeenten en lokale actoren, Waalse, Brusselse, Vlaamse en federale overheden) besloten hun krachten te bundelen en de beweging #SamenVoorBiodiversiteit op te richten.

Deze beweging verzamelt de Belgische topexpertise rond biodiversiteit en wil veranderingen op gang brengen en beslissingen bijsturen, met name op de volgende COP “Biodiversiteit” (Conferentie van de Partijen bij het Verdrag inzake Biologische Diversiteit) in China in 2021. Verschillende leden van de beweging zullen daar het Belgisch standpunt verdedigen.

Op 22 mei 2020, de Internationale Dag van de Biodiversiteit, lanceert dit collectief zijn campagne #SamenVoorBiodiversiteit en onthult het zijn gemeenschappelijk platform www.samenvoorbiodiversiteit.be, met een verzameling eenvoudige, individuele of participatieve acties en tips voor de biodiversiteit die wetenschappelijk zijn gevalideerd. In de komende maanden zullen de partners een reeks activiteiten voorstellen over heel België.

BeBiodiversity Samen voor biodiversiteit

En wat met #BeBiodiversity?

De #BeBiodiversity campagne stimuleert al jaren burgers, bedrijven en overheden om duurzame consumptie- en productiepatronen aan te nemen. We zijn erg blij om ons aan te sluiten bij dit partnerschap. Samen zijn we sterker!

Onze site staat boordevol informatie, leuke video’s en tips om de biodiversiteit een handje te helpen. Als je onze animatiefilmpjes, getuigenissen van onze pioniersbedrijven of onze beslissingstool voor bedrijven www.biodiversitree.be nog niet hebt gezien, dan is dit het moment om ze te ontdekken!
Aarzel niet je te abonneren op onze Facebook-pagina, Youtube, Twitter en Instagram-accounts om op de hoogte te blijven van ons nieuws. Al onze projecten zullen ook toegankelijk zijn via het platform www.samenvoorbiodiversiteit.be.

Klik voor de lijst van partners en om te weten wat er achter de campagneposter zit.

Actus Associés

BeBiodiversity 465640 jaar CITES in België

40 jaar CITES in België

Op 24 mei organiseerde de dienst CITES van de FOD Volksgezondheid een evenement om de 40ste verjaardag van de inwerkingtreding van de Conventie over duurzame handel in bedreigde soorten in ons land te vieren.

Lees meer
BeBiodiversity 4569Samenwerking verbeteren aan de grenzen van de Europese Unie

Samenwerking verbeteren aan de grenzen van de Europese Unie

Douaneambtenaren, autoriteiten voor dier- en plantengezondheid en milieuautoriteiten kwamen op 14 maart in Brussel bijeen voor een evenement dat zich richtte op het versterken van grenscontroles voor invasieve uitheemse soorten (IUS). Doeltreffende grenscontroles zijn van essentieel belang om de introductie van deze soorten in de Europese Unie te voorkomen. Het evenement werd gezamenlijk georganiseerd door het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, de Europese Commissie en de International Union for Conservation of Nature (IUCN).

Lees meer