BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Samen voor biodiversiteit

Samen voor biodiversiteit

De jaren gaan voorbij. Studies, conferenties en wetenschappelijke rapporten stapelen zich op, de cijfers en gegevens zijn er… Maar veel verandert er niet. Bossen, oceanen en alle wezens die erin leven, ondergaan nog steeds een druk van menselijke activiteiten die hun draagkracht ver overschrijdt. Eén ding is duidelijk: als we onze consumptie- en productiepatronen niet veranderen, zal in 2050 nog slechts 10 procent van het land in de wereld aan menselijke activiteit zijn ontsnapt.

Nochtans is ons welzijn nauw verbonden met de gezonde staat van de biodiversiteit. Ecosystemen leveren ons talloze diensten: bossen en oceanen zijn bijvoorbeeld formidabele klimaatregulatoren… De biodiversiteit weet ons niet alleen te voeden, te beschutten, te kleden en te verbazen, ze zit ook nog tjokvol met uitvindingen, innovaties en medicijnen die nog ontdekt moeten worden.

Het is dus hoog tijd om ze te beschermen; onze overleving hangt ervan af.

“Red de biodiversiteit, samen en nu!”

Dat is de slogan waarmee een veertigtal organisaties (universiteiten en onderzoekers, internationale NGO’s, milieuverenigingen, natuur- en dierenparken, musea en botanische tuinen, gemeenten en lokale actoren, Waalse, Brusselse, Vlaamse en federale overheden) besloten hun krachten te bundelen en de beweging #SamenVoorBiodiversiteit op te richten.

Deze beweging verzamelt de Belgische topexpertise rond biodiversiteit en wil veranderingen op gang brengen en beslissingen bijsturen, met name op de volgende COP “Biodiversiteit” (Conferentie van de Partijen bij het Verdrag inzake Biologische Diversiteit) in China in 2021. Verschillende leden van de beweging zullen daar het Belgisch standpunt verdedigen.

Op 22 mei 2020, de Internationale Dag van de Biodiversiteit, lanceert dit collectief zijn campagne #SamenVoorBiodiversiteit en onthult het zijn gemeenschappelijk platform www.samenvoorbiodiversiteit.be, met een verzameling eenvoudige, individuele of participatieve acties en tips voor de biodiversiteit die wetenschappelijk zijn gevalideerd. In de komende maanden zullen de partners een reeks activiteiten voorstellen over heel België.

BeBiodiversity Samen voor biodiversiteit

En wat met #BeBiodiversity?

De #BeBiodiversity campagne stimuleert al jaren burgers, bedrijven en overheden om duurzame consumptie- en productiepatronen aan te nemen. We zijn erg blij om ons aan te sluiten bij dit partnerschap. Samen zijn we sterker!

Onze site staat boordevol informatie, leuke video’s en tips om de biodiversiteit een handje te helpen. Als je onze animatiefilmpjes, getuigenissen van onze pioniersbedrijven of onze beslissingstool voor bedrijven www.biodiversitree.be nog niet hebt gezien, dan is dit het moment om ze te ontdekken!
Aarzel niet je te abonneren op onze Facebook-pagina, Youtube, Twitter en Instagram-accounts om op de hoogte te blijven van ons nieuws. Al onze projecten zullen ook toegankelijk zijn via het platform www.samenvoorbiodiversiteit.be.

Klik voor de lijst van partners en om te weten wat er achter de campagneposter zit.

Meer news

BeBiodiversity Festivals en biodiversiteit

Festivals en biodiversiteit

Festivals zijn een bruisende viering van kunst, cultuur en muziek. Elk jaar komen duizenden muziekfans naar deze evenementen, die een sfeer van opwinding en eenheid creëren. Maar te midden van de feestvreugde is het belangrijk om  stil te staan  bij  de mogelijke impact van deze festivals op het leefmilieu en de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten