BeBiodiversity MakeSenz – Gebruik lokale grondstoffen

MakeSenz – Gebruik lokale grondstoffen

BIODIVERSITEIT IS ONZE BUSINESS !

 

Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. MakeSenz is gespecialiseerd in cosmetica. Ze werken met een uiterst streng lastenboek voor de aankoop van grondstoffen. Dit zorgt voor meer respect voor het milieu en de biodiversiteit.

Het uitzicht van cosmetica laat het niet vermoeden, maar deze producten kunnen een zware impact op de biodiversiteit en op het milieu hebben. Sophie Trenteseaux weet waarover ze spreekt: ze werkte zo’n 15 jaar in de cosmetica-industrie. Om een antwoord te bieden aan klanten die, zoals zijzelf, op zoek waren naar milieuvriendelijke oplossingen, volgde ze een opleiding aromatherapie en richtte ze MakeSenz op in 2012. Haar doel? Consumenten warm maken voor duurzame cosmetica via workshops en conferenties en haar producten in België laten maken met de juiste ingrediënten die de labels bio, vegan en zelfs Slow Cosmétique (*) opleverden. “Ons motto is minder, maar beter produceren. En we kiezen voor verpakkingen in glas of herbruikbaar plastic” zegt Sophie.

Hennep-, camelina- en koolzaadolie 

Sophie bevestigt resoluut: de acties die het bedrijf neemt ten voordele van biodiversiteit zijn talrijk, maar ze legt terecht in de eerste plaats de nadruk op het aankoopbeleid: “Dat vormt in mijn ogen het gevoeligste punt van een cosmeticabedrijf (…) Toen ik besloot met MakeSenz van start te gaan, was het eerste wat ik deed op zoek gaan naar leveranciers (…).  Het is weinig geweten, maar er zijn in België leveranciers van hennep-, camelina- en koolzaadolie. Die zijn reeds actief in de voedingssector en hun producten hebben de juiste eigenschappen voor het maken van gezonde, milieuvriendelijke schoonheidsproducten met een positieve impact op de biodiversiteit.”

Verder gaan in het lokaal aankopen van grondstoffen 

Eén van de projecten die Sophie nauw aan het hart liggen is de inspanning om grondstoffen zo veel mogelijk lokaal aan te kopen, in België en in Frankrijk, en op die manier de afgelegde kilometers te verlagen. Dat verkleint de ecologische voetafdruk van haar producten en heeft positieve gevolgen voor de biodiversiteit en past ook in het duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Haar zoektocht naar lokale ingrediënten laat ook toe haar productaanbod -al een dertigtal producten-, dat nu al een dertigtal producten beslaat, uit te breiden voor haar steeds groeiend cliënteel.

BeBiodiversity MakeSenz – Gebruik lokale grondstoffen
Sophie Trenteseaux (credit : @Philippe Meysmans)

Zin in meer ? Ontdek andere voorbeelden in de brochure Biodiversiteit is onze business.

Er zijn vele manieren om de waarde van biodiversiteit in het bedrijfsleven te brengen: via de terreinen en gebouwen, de infrastructuren, de productieprocessen of nog via het aankoopbeleid. Met een aangescherpt invoerbeleid en het aanmoedigen van leveranciers om duurzaam te werk te gaan, kan de biodiversiteit een grote stap vooruit zetten. Bekijk zeker www.biodiversitree.be om u op weg te helpen met uw project voor biodiversiteit, of om uw inspanningen op te waarderen.

(*)Slow Cosmétique is een beweging die strijdt voor het gebruik van alternatieve schoonheidsproducten. Het is een initiatief van de gelijknamige organisatie en haar partners.
www.slow-cosmetique.org 

Actus Associés

BeBiodiversity 4848CCAMLR: de commissie die de ecosystemen en de bijhorende biodiversiteit in de Antarctische wateren beschermt

CCAMLR: de commissie die de ecosystemen en de bijhorende biodiversiteit in de Antarctische wateren beschermt

De Commissie voor de Instandhouding van de Mariene Fauna en Flora van Antarctica (CCAMLR) werd in 1982 opgericht en onderscheidt zich door haar uitgebreide beheer van mariene ecosystemen in de Antarctische wateren. De Commissie baseert zich op een preventieve aanpak, waarbij de nadruk ligt op het beschermen en bewaren van de complexe interacties tussen soorten en hun omgeving.

Lees meer