BeBiodiversity Mundo-Lab – De vastgoedinvesteerder die de weg toont

Mundo-Lab – De vastgoedinvesteerder die de weg toont

BIODIVERSITEIT IS ONZE BUSINESS

 

Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Mundo-Lab (voorheen Ethical Property) is geen gewone investeerder in vastgoed: aangekochte gebouwen worden ethisch en duurzaam beheerd, en verschaffen onderdak aan sociale ondernemingen en de non-profitsector.

Elk project dat Mundo-Lab ondersteunt, heeft zijn eigen kenmerken. Zo is Mundo-b (1050 Brussel) laureaat van de wedstrijd Voorbeeldgebouwen die Leefmilieu Brussel organiseert.  Mundo-n (5002 Namen) is een bio-ecologisch passiefgebouw. Mundo-j (1000 Brussel) valt dan weer op door een plantenmuur die bij de aankoop van het gebouw gerecupereerd werd. De huurders van de Mundo-gebouwen zijn daar niet bij toeval terechtgekomen. “We kiezen de huurders op basis van hun maatschappelijk beleid. Dat verklaart waarom ze reeds gevoelig zijn voor de duurzame aspecten in het gebouw en voor het beheer ervan” legt gedelegeerd bestuurder van de vennootschap Frédéric Ancion uit.

Duurzaamheid voor alles

Mundo-Lab is aangesloten bij het Natagora-netwerk en heeft een Nature+ label. Het hoeft dus geen betoog dat het bedrijf de nodige aandacht besteedt aan aspecten die met biodiversiteit te maken hebben. “Op dat vlak worden de noden trouwens altijd pas bepaald na eerst de gebruikers te raadplegen” gaat Frédéric Ancion verder. De gemeenschappelijke ruimten worden ingericht met tweedehands materiaal, door upcycling* en recuperatie. “Kantoormateriaal wordt in groep aangekocht bij bedrijven die duurzame producten aanbieden. Het onderhoud van de ruimten wordt toevertrouwd aan sociale ondernemingen die onderlegd zijn in in diverse aspecten van biodiversiteit. Dankzij een partnerschap met Natagora hebben we ook insectenhotels, nestkasten …” zegt Frédéric Ancion.

BeBiodiversity Mundo-Lab – De vastgoedinvesteerder die de weg toont
Mundo B-14, recyclagepunt

Kosten vaak lager

De meerkost van deze specifieke manier van gebouwbeheer is beperkt: “In vergelijking met een gazon is een bloemenweide goedkoper in onderhoud. Tijdens de zomer vraagt een bloemenweide niet veel extra water, wat bij een gazon wel anders ligt”, vervolgt de gedelegeerd bestuurder van Mundo-Lab. Bij Mundo-n bijvoorbeeld werd de meerkost van de renovatie gecompenseerd door de energiebesparing, dankzij de uitstekende energieprestatie van het gebouw en de andere duurzaamheidsaspecten waarmee bij het ontwerp van het gebouw rekening is gehouden (verlichting, waterbeheer, milieuvriendelijke en gezonde materiaalkeuze, biodiversiteit, duurzame mobiliteit, gezondheid van de werknemers …).

Nog enkele andere initiatieven -er zijn er te veel om op te sommen- bijvoorbeeld het plaatsen van bijenkorven, beplantingen op de terrassen, boomvriendelijk snoeien en het gebruik van inheemse planten zowel buiten als binnen.

Zin in meer? Ontdek andere voorbeelden in de brochure Biodiversiteit is onze business.

Er zijn vele manieren om de waarde van biodiversiteit in het bedrijfsleven te brengen: via de terreinen en gebouwen, de infrastructuren, de productieprocessen of nog via het aankoopbeleid. Met een aangescherpt invoerbeleid en het aanmoedigen van leveranciers om duurzaam te werk te gaan, kan de biodiversiteit een grote stap vooruit zetten. Bekijk zeker www.biodiversitree.be om u op weg te helpen met uw project voor biodiversiteit, of om uw inspanningen op te waarderen.

 

(*) Bij upcycling wordt een ongebruikt voorwerp of materiaal dat men anders zou weggooien, omgevormd tot iets van waarde.

 

Fotocredit: Christophe Danaux

Actus Associés

BeBiodiversity 3557Regie der Gebouwen: ruimtes opnieuw vergroenen

Regie der Gebouwen: ruimtes opnieuw vergroenen

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En het is duidelijk dat ze er veel baat bij hebben. De bouwsector heeft veel impact op de natuur en de ecosystemen: van bij de winning van de grondstoffen of productie van de bouwmaterialen en hun transport naar de werf, tot en met kwesties als thermische en geluidsisolatie. Hoe kunnen we de schadelijke impact van gebouwen op fauna en flora beperken en de betonnering een halt toeroepen?

Lees meer
BeBiodiversity 3555Belvas: geëngageerde chocolade!

Belvas: geëngageerde chocolade!

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En het is duidelijk dat ze er veel baat bij hebben. Chocolade zit in het DNA van de Belgen. Ze eten er jaarlijks gemiddeld 8 kilo van. Deze zoete lekkernij heeft echter al te vaak een bittere nasmaak voor de biodiversiteit door de ontbossing en vervuiling die de productie van chocola in de hand werkt. Vanuit een bekommernis om maatschappelijke en milieukwesties is Thierry Noesen, oprichter van Belvas, een bedrijf begonnen dat biodiversiteit en gezondheid hoog in het vaandel draagt bij het maken van kwaliteitsvolle chocolade.

Lees meer
BeBiodiversity 3553Tilman: keuze voor een pesticidevrije aanpak

Tilman: keuze voor een pesticidevrije aanpak

Biodiversiteit is onze prioriteit!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En het is duidelijk dat ze er veel baat bij hebben. De sector van de farmaceutische industrie roept bij velen mogelijk een schrikbeeld op van vervuiling en uitbuiting. Tilman is echter een Belgisch bedrijf voor fytotherapie (kruidengeneeskunde) dat de bescherming van het milieu en de biodiversiteit ter harte neemt.

Lees meer