BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Mundo-Lab – De vastgoedinvesteerder die de weg toont

Mundo-Lab – De vastgoedinvesteerder die de weg toont

BIODIVERSITEIT IS ONZE BUSINESS

 

Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Mundo-Lab (voorheen Ethical Property) is geen gewone investeerder in vastgoed: aangekochte gebouwen worden ethisch en duurzaam beheerd, en verschaffen onderdak aan sociale ondernemingen en de non-profitsector.

Elk project dat Mundo-Lab ondersteunt, heeft zijn eigen kenmerken. Zo is Mundo-b (1050 Brussel) laureaat van de wedstrijd Voorbeeldgebouwen die Leefmilieu Brussel organiseert.  Mundo-n (5002 Namen) is een bio-ecologisch passiefgebouw. Mundo-j (1000 Brussel) valt dan weer op door een plantenmuur die bij de aankoop van het gebouw gerecupereerd werd. De huurders van de Mundo-gebouwen zijn daar niet bij toeval terechtgekomen. “We kiezen de huurders op basis van hun maatschappelijk beleid. Dat verklaart waarom ze reeds gevoelig zijn voor de duurzame aspecten in het gebouw en voor het beheer ervan” legt gedelegeerd bestuurder van de vennootschap Frédéric Ancion uit.

Duurzaamheid voor alles

Mundo-Lab is aangesloten bij het Natagora-netwerk en heeft een Nature+ label. Het hoeft dus geen betoog dat het bedrijf de nodige aandacht besteedt aan aspecten die met biodiversiteit te maken hebben. “Op dat vlak worden de noden trouwens altijd pas bepaald na eerst de gebruikers te raadplegen” gaat Frédéric Ancion verder. De gemeenschappelijke ruimten worden ingericht met tweedehands materiaal, door upcycling* en recuperatie. “Kantoormateriaal wordt in groep aangekocht bij bedrijven die duurzame producten aanbieden. Het onderhoud van de ruimten wordt toevertrouwd aan sociale ondernemingen die onderlegd zijn in in diverse aspecten van biodiversiteit. Dankzij een partnerschap met Natagora hebben we ook insectenhotels, nestkasten …” zegt Frédéric Ancion.

BeBiodiversity Mundo-Lab – De vastgoedinvesteerder die de weg toont
Mundo B-14, recyclagepunt

Kosten vaak lager

De meerkost van deze specifieke manier van gebouwbeheer is beperkt: “In vergelijking met een gazon is een bloemenweide goedkoper in onderhoud. Tijdens de zomer vraagt een bloemenweide niet veel extra water, wat bij een gazon wel anders ligt”, vervolgt de gedelegeerd bestuurder van Mundo-Lab. Bij Mundo-n bijvoorbeeld werd de meerkost van de renovatie gecompenseerd door de energiebesparing, dankzij de uitstekende energieprestatie van het gebouw en de andere duurzaamheidsaspecten waarmee bij het ontwerp van het gebouw rekening is gehouden (verlichting, waterbeheer, milieuvriendelijke en gezonde materiaalkeuze, biodiversiteit, duurzame mobiliteit, gezondheid van de werknemers …).

Nog enkele andere initiatieven -er zijn er te veel om op te sommen- bijvoorbeeld het plaatsen van bijenkorven, beplantingen op de terrassen, boomvriendelijk snoeien en het gebruik van inheemse planten zowel buiten als binnen.

Zin in meer? Ontdek andere voorbeelden in de brochure Biodiversiteit is onze business.

Er zijn vele manieren om de waarde van biodiversiteit in het bedrijfsleven te brengen: via de terreinen en gebouwen, de infrastructuren, de productieprocessen of nog via het aankoopbeleid. Met een aangescherpt invoerbeleid en het aanmoedigen van leveranciers om duurzaam te werk te gaan, kan de biodiversiteit een grote stap vooruit zetten. Bekijk zeker www.biodiversitree.be om u op weg te helpen met uw project voor biodiversiteit, of om uw inspanningen op te waarderen.

 

(*) Bij upcycling wordt een ongebruikt voorwerp of materiaal dat men anders zou weggooien, omgevormd tot iets van waarde.

 

Fotocredit: Christophe Danaux

Meer news

BeBiodiversity Festivals en biodiversiteit

Festivals en biodiversiteit

Festivals zijn een bruisende viering van kunst, cultuur en muziek. Elk jaar komen duizenden muziekfans naar deze evenementen, die een sfeer van opwinding en eenheid creëren. Maar te midden van de feestvreugde is het belangrijk om  stil te staan  bij  de mogelijke impact van deze festivals op het leefmilieu en de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten