
Campine – Een groene corridor tussen twee Natura 2000-zones
Biodiversiteit is onze business!
Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Campine is al anderhalve eeuw gevestigd in Beerse en is erin geslaagd ondanks zijn activiteit – loodrecyclage – prioriteit te geven aan het beschermen van de biodiversiteit.
Toen Wim De Vos in 2017 CEO werd, bekende hij kleur: “Ik zie echt veel duurzame kansen in de circulaire economie. Bescherming van de biodiversiteit is voor ons volkomen … natuurlijk.” Een paar maanden later, op 31 augustus 2018, stelde hij samen met het Agentschap Natuur & Bos (ANB) een schuilplaats voor vleermuizen in gebruik op een terrein dat grenst aan de industriële installaties van Campine.
Groene corridor
Aanvankelijk leek de toestand nochtans niet makkelijk: aan weerszijden van de site die het bedrijf exploiteert, bevindt zich immers telkens een Natura 2000-zone. De industriële site ligt dus als het ware geprangd tussen beschermde gebieden. “We kwamen op het idee de dieren doorgang te verlenen van het ene gebied naar het andere en legden een groene corridor aan. Daar zouden alle soorten iets aan hebben en niet slechts één”, benadrukt Mark Carpels, die milieuverantwoordelijke bij Campine is. De corridor werd bekostigd door Campine en zijn buur Wienerberger, en is 300 meter lang en 30 meter breed.

Op die manier heeft Campine bijgedragen aan de terugkeer van de heikikker (Rana arvalis) en de kamsalamander (Triturus cristatus), vanuit dezelfde relex voor biodiversiteit die zorgde voor de inrichting van de schuilplaats voor vleermuizen, allemaal in het kader van het Europees project 2B Connect. Bovendien werd een betonnen muur van ettelijke meters hoog opgetrokken om zoveel mogelijk te beletten dat vervuilend stof in de natuurgebieden terechtkomt. De onderneming verzamelt regelmatig het vuile papier dat rondom de fabriek wordt weggegooid. Campine heeft trouwens een partnerschap aangeknoopt met de technische school VITO in Beerse, waarmee het bedrijf actief samenwerkt rond milieuthema’s. Ten slotte blijft Campine de ogen open houden voor mogelijke acties. “Van een technische ingreep aan de top van een van onze schoorstenen hebben wij bijvoorbeeld gebruik gemaakt om daar meteen een voorziening aan te brengen die geschikt is om beschermde soorten zoals de slechtvalk te laten nestelen”, vermeldt Bram Geudens.
Drie tips van kmo Campine
- afstand nemen en de configuratie van de locatie bekijken om de kansen op te sporen
- interactie ontwikkelen met andere belanghebbenden (gemeente, omwonenden, scholen, verenigingen, andere kmo’s)
- gebruik maken van technische ingrepen die toch moeten gebeuren om de kmo meer biodiversity-friendly te maken zonder dat het veel hoeft te kosten
Zin in meer ? Ontdek andere voorbeelden in de brochure Biodiversiteit is onze business.
Er zijn vele manieren om de waarde van biodiversiteit in het bedrijfsleven te brengen: via de terreinen en gebouwen, de infrastructuren, de productieprocessen of nog via het aankoopbeleid. Met een aangescherpt invoerbeleid en het aanmoedigen van leveranciers om duurzaam te werk te gaan, kan de biodiversiteit een grote stap vooruit zetten. Bekijk zeker www.biodiversitree.be om u op weg te helpen met uw project voor biodiversiteit, of om uw inspanningen op te waarderen.
Credit fotos : Bram Geudens