BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Campine – Een groene corridor tussen twee Natura 2000-zones

Campine – Een groene corridor tussen twee Natura 2000-zones

Biodiversiteit is onze business!

 

Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Campine is al anderhalve eeuw gevestigd in Beerse en is erin geslaagd ondanks zijn activiteit – loodrecyclage – prioriteit te geven aan het beschermen van de biodiversiteit.

Toen Wim De Vos in 2017 CEO werd, bekende hij kleur: “Ik zie echt veel duurzame kansen in de circulaire economie. Bescherming van de biodiversiteit is voor ons volkomen … natuurlijk.” Een paar maanden later, op 31 augustus 2018, stelde hij samen met het Agentschap Natuur & Bos (ANB) een schuilplaats voor vleermuizen in gebruik op een terrein dat grenst aan de industriële installaties van Campine.

Groene corridor

Aanvankelijk leek de toestand nochtans niet makkelijk: aan weerszijden van de site die het bedrijf exploiteert, bevindt zich immers telkens een Natura 2000-zone. De industriële site ligt dus als het ware geprangd tussen beschermde gebieden. “We kwamen op het idee de dieren doorgang te verlenen van het ene gebied naar het andere en legden een groene corridor aan. Daar zouden alle soorten iets aan hebben en niet slechts één”, benadrukt Mark Carpels, die milieuverantwoordelijke bij Campine is. De corridor werd bekostigd door Campine en zijn buur Wienerberger, en is 300 meter lang en 30 meter breed.

BeBiodiversity Campine – Een groene corridor tussen twee Natura 2000-zones

Op die manier heeft Campine bijgedragen aan de terugkeer van de heikikker (Rana arvalis) en de kamsalamander (Triturus cristatus), vanuit dezelfde relex voor biodiversiteit die zorgde voor de inrichting van de schuilplaats voor vleermuizen, allemaal in het kader van het Europees project 2B Connect. Bovendien werd een betonnen muur van ettelijke meters hoog opgetrokken om zoveel mogelijk te beletten dat vervuilend stof in de natuurgebieden terechtkomt. De onderneming verzamelt regelmatig het vuile papier dat rondom de fabriek wordt weggegooid. Campine heeft trouwens een partnerschap aangeknoopt met de technische school VITO in Beerse, waarmee het bedrijf actief samenwerkt rond milieuthema’s. Ten slotte blijft Campine de ogen open houden voor mogelijke acties. “Van een technische ingreep aan de top van een van onze schoorstenen hebben wij bijvoorbeeld gebruik gemaakt om daar meteen een voorziening aan te brengen die geschikt is om beschermde soorten zoals de slechtvalk te laten nestelen”, vermeldt Bram Geudens.

Drie tips van kmo Campine

  • afstand nemen en de configuratie van de locatie bekijken om de kansen op te sporen
  • interactie ontwikkelen met andere belanghebbenden (gemeente, omwonenden, scholen, verenigingen, andere kmo’s)
  • gebruik maken van technische ingrepen die toch moeten gebeuren om de kmo meer biodiversity-friendly te maken zonder dat het veel hoeft te kosten

 

Zin in meer ? Ontdek andere voorbeelden in de brochure Biodiversiteit is onze business.

Er zijn vele manieren om de waarde van biodiversiteit in het bedrijfsleven te brengen: via de terreinen en gebouwen, de infrastructuren, de productieprocessen of nog via het aankoopbeleid. Met een aangescherpt invoerbeleid en het aanmoedigen van leveranciers om duurzaam te werk te gaan, kan de biodiversiteit een grote stap vooruit zetten. Bekijk zeker www.biodiversitree.be om u op weg te helpen met uw project voor biodiversiteit, of om uw inspanningen op te waarderen.

Credit fotos : Bram Geudens

Meer news

BeBiodiversity Festivals en biodiversiteit

Festivals en biodiversiteit

Festivals zijn een bruisende viering van kunst, cultuur en muziek. Elk jaar komen duizenden muziekfans naar deze evenementen, die een sfeer van opwinding en eenheid creëren. Maar te midden van de feestvreugde is het belangrijk om  stil te staan  bij  de mogelijke impact van deze festivals op het leefmilieu en de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer
BeBiodiversity De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De Belgische delegatie op de COP Biodiversiteit

De biodiversiteit wordt bedreigd. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar wist u dat er om de 2 jaar een biodiversiteits-COP (Conferenties van de Partijen) plaatsvindt? Tijdens zo’n COP onderhandelen ministers en experten samen over biodiversiteitskwesties en -doelstellingen. Vertegenwoordigers van ongeveer 200 landen zullen deze maand twee weken lang in Montreal, Canada, onderhandelen over nieuwe doelstellingen voor 2030 en proberen tot een definitief slotakkoord te komen. Ook België en haar delegatie zullen samen met de andere landen aan tafel zitten. België neemt de bescherming van de biodiversiteit zeer ernstig en heeft een sterke expertise ontwikkeld op internationaal niveau, ook via de Conferenties van de Partijen (COP).

Lees meer
BeBiodiversity Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Zijn onze huisdieren een gevaar voor de biodiversiteit?

Het is 6.10 u. ‘s morgens. Plots sluipt een intens spinnend geluid in je oor… Ze mag dan wel de schattigste zijn, maar nu is dat “snoezige poesje” in huis gewoon irritant… Liefkozingen, kopjes, paraderen, … alles om haar ultieme doel te bereiken: jou uit je bed krijgen om haar haar ontbijt te geven. Zit haar buikje vol, dan zie je haar niet meer tot de volgende maaltijd! Och, wat is het leven van een kat toch onnoemelijk zwaar!

Lees meer
BeBiodiversity Een duurzamere Vaderdag

Een duurzamere Vaderdag

Waarom zouden we, net als op andere feestdagen, onze vaderdagcadeaus niet een duurzamere draai geven? Het komt zelden voor dat cosmetische producten niet prominent aanwezig zijn in de Top 10 geschenkideeën voor deze feestdag. Hier is een lijst met ideeën voor een duurzame Vaderdag.

Lees meer
BeBiodiversity Belgische chocolade voor een betere wereld

Belgische chocolade voor een betere wereld

De Belgische overheid en de chocoladesector engageren zich om de producenten een eerlijke prijs te betalen en de ontbossing een halt toe te roepen. Zo lang de chocoladeproductie gepaard gaat met ontbossing, onfatsoenlijke lonen en kinderarbeid is ze niet duurzaam. Belgische fabrikanten, middenveld en overheid blijven niet bij de pakken zitten en werken aan duurzame chocolade, die goed is voor de mens en de biodiversiteit!

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten