BeBiodiversity Campine – Een groene corridor tussen twee Natura 2000-zones

Campine – Een groene corridor tussen twee Natura 2000-zones

Biodiversiteit is onze business!

 

Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Campine is al anderhalve eeuw gevestigd in Beerse en is erin geslaagd ondanks zijn activiteit – loodrecyclage – prioriteit te geven aan het beschermen van de biodiversiteit.

Toen Wim De Vos in 2017 CEO werd, bekende hij kleur: “Ik zie echt veel duurzame kansen in de circulaire economie. Bescherming van de biodiversiteit is voor ons volkomen … natuurlijk.” Een paar maanden later, op 31 augustus 2018, stelde hij samen met het Agentschap Natuur & Bos (ANB) een schuilplaats voor vleermuizen in gebruik op een terrein dat grenst aan de industriële installaties van Campine.

Groene corridor

Aanvankelijk leek de toestand nochtans niet makkelijk: aan weerszijden van de site die het bedrijf exploiteert, bevindt zich immers telkens een Natura 2000-zone. De industriële site ligt dus als het ware geprangd tussen beschermde gebieden. “We kwamen op het idee de dieren doorgang te verlenen van het ene gebied naar het andere en legden een groene corridor aan. Daar zouden alle soorten iets aan hebben en niet slechts één”, benadrukt Mark Carpels, die milieuverantwoordelijke bij Campine is. De corridor werd bekostigd door Campine en zijn buur Wienerberger, en is 300 meter lang en 30 meter breed.

BeBiodiversity Campine – Een groene corridor tussen twee Natura 2000-zones

Op die manier heeft Campine bijgedragen aan de terugkeer van de heikikker (Rana arvalis) en de kamsalamander (Triturus cristatus), vanuit dezelfde relex voor biodiversiteit die zorgde voor de inrichting van de schuilplaats voor vleermuizen, allemaal in het kader van het Europees project 2B Connect. Bovendien werd een betonnen muur van ettelijke meters hoog opgetrokken om zoveel mogelijk te beletten dat vervuilend stof in de natuurgebieden terechtkomt. De onderneming verzamelt regelmatig het vuile papier dat rondom de fabriek wordt weggegooid. Campine heeft trouwens een partnerschap aangeknoopt met de technische school VITO in Beerse, waarmee het bedrijf actief samenwerkt rond milieuthema’s. Ten slotte blijft Campine de ogen open houden voor mogelijke acties. “Van een technische ingreep aan de top van een van onze schoorstenen hebben wij bijvoorbeeld gebruik gemaakt om daar meteen een voorziening aan te brengen die geschikt is om beschermde soorten zoals de slechtvalk te laten nestelen”, vermeldt Bram Geudens.

Drie tips van kmo Campine

  • afstand nemen en de configuratie van de locatie bekijken om de kansen op te sporen
  • interactie ontwikkelen met andere belanghebbenden (gemeente, omwonenden, scholen, verenigingen, andere kmo’s)
  • gebruik maken van technische ingrepen die toch moeten gebeuren om de kmo meer biodiversity-friendly te maken zonder dat het veel hoeft te kosten

 

Zin in meer ? Ontdek andere voorbeelden in de brochure Biodiversiteit is onze business.

Er zijn vele manieren om de waarde van biodiversiteit in het bedrijfsleven te brengen: via de terreinen en gebouwen, de infrastructuren, de productieprocessen of nog via het aankoopbeleid. Met een aangescherpt invoerbeleid en het aanmoedigen van leveranciers om duurzaam te werk te gaan, kan de biodiversiteit een grote stap vooruit zetten. Bekijk zeker www.biodiversitree.be om u op weg te helpen met uw project voor biodiversiteit, of om uw inspanningen op te waarderen.

Credit fotos : Bram Geudens

Actus Associés

BeBiodiversity 3557Regie der Gebouwen: ruimtes opnieuw vergroenen

Regie der Gebouwen: ruimtes opnieuw vergroenen

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En het is duidelijk dat ze er veel baat bij hebben. De bouwsector heeft veel impact op de natuur en de ecosystemen: van bij de winning van de grondstoffen of productie van de bouwmaterialen en hun transport naar de werf, tot en met kwesties als thermische en geluidsisolatie. Hoe kunnen we de schadelijke impact van gebouwen op fauna en flora beperken en de betonnering een halt toeroepen?

Lees meer
BeBiodiversity 3555Belvas: geëngageerde chocolade!

Belvas: geëngageerde chocolade!

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En het is duidelijk dat ze er veel baat bij hebben. Chocolade zit in het DNA van de Belgen. Ze eten er jaarlijks gemiddeld 8 kilo van. Deze zoete lekkernij heeft echter al te vaak een bittere nasmaak voor de biodiversiteit door de ontbossing en vervuiling die de productie van chocola in de hand werkt. Vanuit een bekommernis om maatschappelijke en milieukwesties is Thierry Noesen, oprichter van Belvas, een bedrijf begonnen dat biodiversiteit en gezondheid hoog in het vaandel draagt bij het maken van kwaliteitsvolle chocolade.

Lees meer
BeBiodiversity 3553Tilman: keuze voor een pesticidevrije aanpak

Tilman: keuze voor een pesticidevrije aanpak

Biodiversiteit is onze prioriteit!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En het is duidelijk dat ze er veel baat bij hebben. De sector van de farmaceutische industrie roept bij velen mogelijk een schrikbeeld op van vervuiling en uitbuiting. Tilman is echter een Belgisch bedrijf voor fytotherapie (kruidengeneeskunde) dat de bescherming van het milieu en de biodiversiteit ter harte neemt.

Lees meer