BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Ruimte voor biodiversiteit

Ruimte voor biodiversiteit

Hebt u al gehoord over de wedstrijd « 1 m² voor biodiversiteit » ? Nee ? Geen probleem, we zullen het uitleggen! De beweging #Samen voor Biodiversiteit zit achter deze wedstrijd en moedigt iedereen aan om meer ruimte te geven aan planten en wilde dieren rond onze huizen.

Onze huizen en tuinen, onze scholen, bedrijven en hun terreinen,… beslaan een belangrijk deel van de oppervlakte van ons land. Door natuurlijke oppervlakten te vergroten en te ordenen, met name door het tegengaan van verharding, kunnen natuurlijke habitats worden hersteld en verbindingszones voor fauna en flora worden gecreëerd (het beroemde “ecologische netwerk”).

Van maart tot mei 2021 hebben een honderdtal mensen gehoor gegeven aan de oproep en geholpen 97 705m² biodiversiteit te creëren, het equivalent van tien voetbalvelden!

Getuigenissen

Laura: “De boomgaard ongemoeid laten”

Soms heb je behoefte aan lichtvoetigheid, loslaten, meegaan in de stroom, buigzaam als riet … Zo heeft Laura in het kader van de wedstrijd 1 m2 voor de biodiversiteit beslist om haar boomgaard eens ongemoeid te laten. Het resultaat? Gewoonweg prachtig!

In de boomgaard stonden al drie appelbomen, twee pruimenbomen, een kersenboom en een notenboom. Laura heeft er nog wat fruitheesters aan toegevoegd: bramen, bessen en frambozen.  De recentste aanwinsten zijn twee jonge perenbomen. Ondanks de bescheiden zon in de afgelopen maanden stralen de madeliefjes, paardenbloemen en boterbloemen in de boomgaard.

David: “Gezinsmoestuin op een m²”

Hun tuingrond bevat veel klei en is niet geschikt om groenten en fruit te telen. Daarom besliste David om grond te kopen en te mengen met zijn nog redelijk jonge compost. Dat mengsel werd gebruikt om de moestuin aan te leggen. Met het overschot hebben David, zijn vrouw en de twee kinderen een aantal putten en oneffenheden in het gras gelijkgemaakt. Om echt niets te verspillen, hebben ze de grond die daarna nog overbleef met vrienden geruild voor zaailingen. Een vriendendienst, slim en goed voor de biodiversiteit.

Na het doorbladeren van een aantal boeken en internet tips, waagde het gezin zich aan het aanplanten van de moestuin met tuinkruiden, groenten (radijs, raap, rucola, kerstomaatjes, ronde en gele courgettes, bonen en erwten), en fruit (aardbeien, frambozen, rode aalbessen, rabarber). Om de moestuin te begieten, gebruikten ze het regenwater van de regenton.

Tips van David:

“Omdat we geen (pot)grond met het Ecolabel vonden, zochten we naar grond met het RPP-label (Responsible Produced Peat), wat staat voor duurzame veenwinning en het herstellen van de veenextractiegebieden tot hoogwaardige zones voor biodiversiteit.”

BeBiodiversity Ruimte voor biodiversiteit

Marleen: “Bloemenborder”

Het project van Marleen: na de renovatie van haar huis, haar tuin heraanleggen. In haar stadstuin staat een prachtige esdoorn. Marleen wilde ook een lange strook vol bloemen creëren om insecten aan te trekken. Marleen heeft haar zuidgerichte tuin zo ingericht dat er schaduw is voor de vogels die er op bezoek komen.

Marleen nam de wedstrijd letterlijk en heeft een ruimte van 1 m² in haar tuin vrij laten verwilderen. Die ruimte is, zoals op de foto te zien is, nog niet echt vergroend. Maar … sinds eind mei groeien er bosaardbei, klimop en maagdenpalm.

Elke: “Let it buzz with flowers”

Om meer vogels, vlinders en insecten naar haar tuin te lokken had Elke vier ideeën: een veld met wilde bloemen aanleggen, bloemen zaaien rond de kippenren, meer bijen in de tuin krijgen en de voortuin in een bloemenweide omtoveren.

Elke was ambitieus en is ervoor gegaan. Ze heeft in een moeite door een stuk van het terrein vlak naast de groentetuin vrij gemaakt om er de wilde flora zijn gang te laten gaan. Om vogels en andere nuttige dieren aan te trekken, zorgde Elke voor Phacelia (bijenbrood), winterkoolzaad, diverse soorten klavers, zoals rode klaver en Perzische klaver, erwten, haver, boekweit en zonnebloemen. Rond de volledige kippenren werden wilde bloemen en kruiden geplant.

Door het ronkende succes van haar eerste insectenhotel besliste Elke een tweede te installeren. Dit buzzy vijfsterrenverblijf is gemaakt van oude planken en tuinafval. Zelfs de vlinders drummen er om een plaatsje!

Aan de voorzijde van haar huis wilde Elke een bloemenweide. Een zakje met bloemenzaad aangeboden door de provincie Oost-Vlaanderen kwam dus als geroepen. In het voorjaar bloeiden er verschillende soorten tulpen en klavers: witte klaver, rode klaver, hazenpootje, inkarnaatklaver, en hier en daar een korenbloem.

 

Wacht niet tot de volgende wedstrijd om biodiversiteit bij u thuis te brengen! Voel u vrij om uw voor-en-na-ervaringen te delen op sociale netwerken met behulp van de hashtags #samenvoorbiodiversiteit en #bebiodiversiteit. Als u niet actief bent op sociale media, kunt u ze ook sturen naar biodiversite@sciencesnaturelles.be.

Meer info:

Ik tuiner

Samen voor biodiversiteit

BeBiodiversity Ruimte voor biodiversiteit

Meer news

BeBiodiversity Afval in zee: wat moeten dieren ermee!

Afval in zee: wat moeten dieren ermee!

Een sigarettenpeuk die in de rioolput wordt gegooid, een plastic zakje dat uit je hand glipt en door de wind wordt weggeblazen, een wegwerpmasker dat uit de auto of uit een broekzak valt… Kleine gebaren die soms onbeduidend lijken maar ernstige gevolgen hebben voor de biodiversiteit. Afval is overal en helaas belandt veel ervan in zee en oceanen. Onze Noordzee wordt niet gespaard.

Lees meer
BeBiodiversity Onze Noordzee onder de loep

Onze Noordzee onder de loep

Ze is misschien niet zo betoverend als het turquoise water van de tropen, maar dat belet niet dat onze Noordzee een rijke biodiversiteit herbergt! Met haar 2.000 dier- en plantensoorten, verspreid over 3.454 km², speelt onze Noordzee een essentiële rol in het landschap en de economie van ons land. Ze wordt ook beschermd: hiervoor is meer dan een derde (37%) aangewezen als beschermd Natura 2000-gebied.

Lees meer
BeBiodiversity Regie der Gebouwen: ruimtes opnieuw vergroenen

Regie der Gebouwen: ruimtes opnieuw vergroenen

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En het is duidelijk dat ze er veel baat bij hebben. De bouwsector heeft veel impact op de natuur en de ecosystemen: van bij de winning van de grondstoffen of productie van de bouwmaterialen en hun transport naar de werf, tot en met kwesties als thermische en geluidsisolatie. Hoe kunnen we de schadelijke impact van gebouwen op fauna en flora beperken en de betonnering een halt toeroepen?

Lees meer
BeBiodiversity Belvas: geëngageerde chocolade!

Belvas: geëngageerde chocolade!

Biodiversiteit is onze business!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En het is duidelijk dat ze er veel baat bij hebben. Chocolade zit in het DNA van de Belgen. Ze eten er jaarlijks gemiddeld 8 kilo van. Deze zoete lekkernij heeft echter al te vaak een bittere nasmaak voor de biodiversiteit door de ontbossing en vervuiling die de productie van chocola in de hand werkt. Vanuit een bekommernis om maatschappelijke en milieukwesties is Thierry Noesen, oprichter van Belvas, een bedrijf begonnen dat biodiversiteit en gezondheid hoog in het vaandel draagt bij het maken van kwaliteitsvolle chocolade.

Lees meer
BeBiodiversity Tilman: keuze voor een pesticidevrije aanpak

Tilman: keuze voor een pesticidevrije aanpak

Biodiversiteit is onze prioriteit!   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En het is duidelijk dat ze er veel baat bij hebben. De sector van de farmaceutische industrie roept bij velen mogelijk een schrikbeeld op van vervuiling en uitbuiting. Tilman is echter een Belgisch bedrijf voor fytotherapie (kruidengeneeskunde) dat de bescherming van het milieu en de biodiversiteit ter harte neemt.

Lees meer
BeBiodiversity Ecosem: zaaien voor biodiversiteit

Ecosem: zaaien voor biodiversiteit

Biodiversiteit is onze business !   Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En het is duidelijk dat ze er veel baat bij hebben. Bewust van het belang van het behoud van ons natuurpatrimonium hebben twee oud-onderzoekers van de UCL het bedrijf Ecosem opgericht. Hun doel: zaaigoed en wilde bloemen en planten van inheemse oorsprong (België en Noord-Frankrijk) produceren en zo aangepast voedsel en habitats bieden aan lokale soorten.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten