BeBiodiversity logo

MENU
BeBiodiversity Samen voor biodiversiteit

Samen voor biodiversiteit

De jaren gaan voorbij. Studies, conferenties en wetenschappelijke rapporten stapelen zich op, de cijfers en gegevens zijn er… Maar veel verandert er niet. Bossen, oceanen en alle wezens die erin leven, ondergaan nog steeds een druk van menselijke activiteiten die hun draagkracht ver overschrijdt. Eén ding is duidelijk: als we onze consumptie- en productiepatronen niet veranderen, zal in 2050 nog slechts 10 procent van het land in de wereld aan menselijke activiteit zijn ontsnapt.

Nochtans is ons welzijn nauw verbonden met de gezonde staat van de biodiversiteit. Ecosystemen leveren ons talloze diensten: bossen en oceanen zijn bijvoorbeeld formidabele klimaatregulatoren… De biodiversiteit weet ons niet alleen te voeden, te beschutten, te kleden en te verbazen, ze zit ook nog tjokvol met uitvindingen, innovaties en medicijnen die nog ontdekt moeten worden.

Het is dus hoog tijd om ze te beschermen; onze overleving hangt ervan af.

“Red de biodiversiteit, samen en nu!”

Dat is de slogan waarmee een veertigtal organisaties (universiteiten en onderzoekers, internationale NGO’s, milieuverenigingen, natuur- en dierenparken, musea en botanische tuinen, gemeenten en lokale actoren, Waalse, Brusselse, Vlaamse en federale overheden) besloten hun krachten te bundelen en de beweging #SamenVoorBiodiversiteit op te richten.

Deze beweging verzamelt de Belgische topexpertise rond biodiversiteit en wil veranderingen op gang brengen en beslissingen bijsturen, met name op de volgende COP “Biodiversiteit” (Conferentie van de Partijen bij het Verdrag inzake Biologische Diversiteit) in China in 2021. Verschillende leden van de beweging zullen daar het Belgisch standpunt verdedigen.

Op 22 mei 2020, de Internationale Dag van de Biodiversiteit, lanceert dit collectief zijn campagne #SamenVoorBiodiversiteit en onthult het zijn gemeenschappelijk platform www.samenvoorbiodiversiteit.be, met een verzameling eenvoudige, individuele of participatieve acties en tips voor de biodiversiteit die wetenschappelijk zijn gevalideerd. In de komende maanden zullen de partners een reeks activiteiten voorstellen over heel België.

BeBiodiversity Samen voor biodiversiteit

En wat met #BeBiodiversity?

De #BeBiodiversity campagne stimuleert al jaren burgers, bedrijven en overheden om duurzame consumptie- en productiepatronen aan te nemen. We zijn erg blij om ons aan te sluiten bij dit partnerschap. Samen zijn we sterker!

Onze site staat boordevol informatie, leuke video’s en tips om de biodiversiteit een handje te helpen. Als je onze animatiefilmpjes, getuigenissen van onze pioniersbedrijven of onze beslissingstool voor bedrijven www.biodiversitree.be nog niet hebt gezien, dan is dit het moment om ze te ontdekken!
Aarzel niet je te abonneren op onze Facebook-pagina, Youtube, Twitter en Instagram-accounts om op de hoogte te blijven van ons nieuws. Al onze projecten zullen ook toegankelijk zijn via het platform www.samenvoorbiodiversiteit.be.

Klik voor de lijst van partners en om te weten wat er achter de campagneposter zit.

Meer news

BeBiodiversity BiodiversiTree op de Publica Awards 2020

BiodiversiTree op de Publica Awards 2020

​Goed nieuws is er om te delen. BiodiversiTree, ons ondersteunend instrument voor bedrijven die de biodiversiteit willen beschermen, is geselecteerd voor de Publica Awards 2020. Deze wedstrijd beloont elk jaar de beste overheidsprojecten en zou een grote erkenning zijn voor het instrument dat de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid en de verschillende Gewesten van ons land samen hebben ontwikkeld.

Lees meer
BeBiodiversity Bushmeat op het menu?

Bushmeat op het menu?

Vlees van wilde dieren, op het Afrikaanse continent beter bekend als bushmeat, is vlees van niet gedomesticeerde zoogdieren, reptielen, amfibieën en vogels. Er wordt gejaagd op deze soorten voor voedsel of ander gebruik. Dat gebeurt in het bos, de savanne maar soms ook in wetlands. De meest bekende voorbeelden zijn apen, schubdieren en slangen maar ook antilopen, olifanten en giraffen belanden op het bord. De commerciële, en vaak illegale, vangst ervan is niet alleen een bedreiging voor de volksgezondheid en de landbouw. Ook de biodiversiteit en de werking van bepaalde ecosystemen lijdt eronder.

Lees meer
BeBiodiversity Cadeautjes: duurzaam en veilig?

Cadeautjes: duurzaam en veilig?

Pakjestijd! Sinterklaas en de Kerstman lopen zich warm voor een drukke decembermaand. Helaas is het speelgoed in al die pakjes niet altijd even duurzaam of ethisch. Namaakartikelen met beperkte levensduur zijn schering en inslag, productieomstandigheden balanceren op een ethisch randje en heel wat producten zijn ronduit gevaarlijk voor onze kinderen en het milieu.

Lees meer
BeBiodiversity Bescherming van bedreigde diersoorten: is de jacht geopend?

Bescherming van bedreigde diersoorten: is de jacht geopend?

CITES (de overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde diersoorten, wilde dieren en planten) nam eind augustus een aantal beslissingen om kwetsbare en met uitsterven bedreigde diersoorten beter te beschermen. De giraf bijvoorbeeld, het grootste landzoogdier en een waar icoon voor de Afrikaanse savanne.

Lees meer
BeBiodiversity De strijd tegen invasieve uitheemse soorten krijgt vorm

De strijd tegen invasieve uitheemse soorten krijgt vorm

Invasieve uitheemse soorten zijn soorten die door de mens buiten hun natuurlijke verspreidingsgebied geïntroduceerd zijn en die een belangrijke bedreiging vormen voor de biodiversiteit en de diensten die geleverd worden door de ecosystemen, zoals plantaardige productie, waterzuivering en bestuiving.

Lees meer
Ontdek al onze nieuwsberichten Ontdek al onze nieuwsberichten