Koopjes doen zonder afbreuk aan de biodiversiteit te doen
De solden zijn terug. Dat is een goede gelegenheid om zaken te doen waarbij we onze consumptiegewoonten in vraag stellen. We spreken veel over voedselverspilling, maar ook textielverspilling is een bekommernis voor de biodiversiteit.
Europeanen kopen steeds meer kleding. Een Belg koopt gemiddeld tussen 20 en 25 kilo kleding per jaar, wat neerkomt op 60 procent meer dan in 2000. En aangezien de kleding steeds van minder goede kwaliteit is of zeer snel uit de mode is, wordt ze nauwelijks gedragen. We houden onze kleding voor de helft minder lang bij dan aan het begin van deze eeuw! En minder dan een kwart van deze aankopen wordt gerecycleerd.
Deze overconsumptie van textiel wordt gestimuleerd door een immens aanbod en doordat de ene collectie na de andere in de rekken in een razendsnel tempo verschijnt. Niet voor alle kleding wordt er een koper gevonden en niet-verkochte kleding wordt over het algemeen vernietigd.
Eerste probleem: water!
We vergeten vaak dat textiel over het algemeen uit planten wordt vervaardigd: hennep,linnen en katoen onder meer. Katoen wordt gebruikt voor ongeveer 40 procent van onze kleding! De productie van deze natuurlijke rijkdommen heeft een impact op de biodiversiteit.
Wist je dat er 2700 liter water nodig is om een T-shirt uit katoen te maken, wat overeenkomst met wat één iemand gedurende twee jaar en een half drinkt? Deze onverzadigbare dorst kan desastreuze gevolgen hebben voor de hele ecosystemen, zoals dit het geval is bij het opdrogen van het Aralmeer dat te wijten is aan de irrigatie van de katoenvelden in Centraal-Azië.
Tweede probleem: chemische producten.
Voor de mode-industrie worden ook zeer veel chemische producten gebruikt. De mode-industrie zou verantwoordelijk zijn voor ongeveer 20 procent van de industriële waterverontreiniging op wereldschaal. Men stelt onder meer de vervaardiging van viscose aan de kaak. Deze plantaardige vezel ondergaat een intensieve chemische behandeling die vaak dramatisch voor de biodiversiteit is. De viscose-industrie is verantwoordelijk voor de vervuiling van het grootste zoetwatermeer van China waarvan het zwarte water toxisch is voor zowel bruinvissen als mensen.
En de kers op de taart : transport.
Alhoewel we steeds meer kleding kopen, legt deze kleding ook steeds meer afstanden af vooraleer ze in onze kasten terechtkomt. Meer dan 60 procent van de kleding wordt in Zuid-Oost-Azië geproduceerd. Het transport van deze goederen overal in de wereld draagt bij tot de opwarming van de aarde die zelf schadelijk voor de biodiversiteit is.
Kortom de aankoop van recente kledingstukken die niet duurzaam zullen zijn, is een praktijk die de soorten van onze planeet duur zal te staan komen. Voor een verantwoorde shopping geven we hier enkele mogelijkheden: klik hier!
Actus Associés
Regeneratieve ontwikkeling en ontwerp: verbetering van het bestuur, innovatie en de gezondheid van onze planeet
De mens heeft verschillende planetaire grenzen overschreden en de ongelijkheid binnen en tussen landen neemt toe… Onze huidige maatschappelijke en ecologische uitdagingen vragen om een meta-reactie. Dat is waar Regeneratieve Ontwikkeling en Ontwerp (Regenerative Development and Design, RDD) naar streeft.
Lees meerSamen tegen wegwerpplastic!
Een nieuw koninklijk besluit in België heeft een verbod ingevoerd op de verkoop van verschillende plastic producten voor eenmalig gebruik zoals bestek, borden en rietjes. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen wegwerpplastics en is goed nieuws voor ecosystemen die ernstige schade ondervinden van plastic en microplastics.
Lees meerProsafety – Verhuizen? De kans om te investeren in biodiversiteit!
Biodiversiteit is onze business! Doorheen het hele land ontmoetten we ondernemers die bewust de kaart van de biodiversiteit hebben getrokken. En we merken heel wat voordelen op van die keuze voor biodiversiteit. Verhuizen kan een gelegenheid zijn om te gaan voor een infrastructuur waar biodiversiteit echt deel van uitmaakt. Prosafety geeft het goede voorbeeld, in samenwerking met architectenbureau Helium3.
Lees meer