BeBiodiversity Agroforestry: op weg naar een duurzamere chocolade

Agroforestry: op weg naar een duurzamere chocolade

De uitdagingen van de cacaoteelt zijn talrijk: ontbossing, klimaatverandering, verlies van biodiversiteit, gebruik van pesticiden en kunstmest, kinderarbeid. Gelukkig bestaan er oplossingen. Om de cacaoteelt duurzamer te maken, wordt steeds vaker agroforestry overwogen.

Agroforestry houdt in dat op dezelfde percelen als cacaobomen schaduwbomen worden geplant of beheerd. Agroforestrysystemen komen zowel de landbouwers als de biodiversiteit ten goede. In de eerste plaats maken zij het mogelijk de biodiversiteit van flora en fauna in stand te houden. Cacaoplantages in Kameroen en Ghana hebben aangetoond dat het aantal plant- en diersoorten, zoals vogels, miereneters en bestuivers, op cacaoplantages waar agroforestry wordt toegepast, meer dan verdubbelt in vergelijking met naburige plantages. Agroforestry houdt naast vele andere voordelen ook de bodemvochtigheid en -vruchtbaarheid op peil en verbetert die, legt koolstof vast, helpt plagen onder controle te houden en het microklimaat te verbeteren. Deze techniek is ook een wapen om de stijgende temperaturen en de gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan.

De positieve effecten van schaduwboombeheer op de vruchtbaarheid van de bodem en het uitbreken van plagen zouden de sleutel kunnen zijn tot het doorbreken van de huidige cacaoproductiecycli en het behoud van waardevolle tropische biodiversiteit in agroforestrysystemen. (Bos & Sporn, 2013[1])

Deze biodiversiteitsvriendelijke praktijk zou de West-Afrikaanse boeren ook in staat stellen een hogere prijs voor hun cacao te ontvangen (via certificering) en veel van het land terug te winnen dat elk jaar verloren gaat aan ontbossing en bodemaantasting, zonder nog meer land te moeten omzetten of hun gezondheid in gevaar te brengen door het gebruik van gevaarlijke chemicaliën. (Bisseleua 2019[2])

BeBiodiversity Agroforestry: op weg naar een duurzamere chocolade

Beyond chocolate

In 2018 werd het Beyond Chocolate-initiatief gelanceerd om de duurzaamheid van Belgische chocolade te verbeteren. Dit partnerschap is uniek omdat het de verschillende belanghebbenden rond de tafel brengt: de Belgische chocolade- en retailsector en de overheid, maar ook het maatschappelijk middenveld, investeerders in sociale impact en universiteiten. Zij zetten zich in om kinderarbeid te bestrijden, ontbossing tegen te gaan en een duurzaam inkomen voor cacaoboeren te garanderen.

Geen leven zonder chocolade?

Kan je niet zonder chocolade, zorg er dan voor dat je weloverwogen keuzes maakt bij het kiezen van je volgende chocoladereep. Kies bijvoorbeeld voor een fair trade-merk dat een eerlijk loon voor de producenten en respectvollere arbeidsomstandigheden garandeert. Kies voor biologische of duurzame chocolade, die het gebruik van chemische stoffen beperkt. Kom meer te weten over de herkomst van de chocolade die uw favoriete chocolademaker gebruikt en lees meer over initiatieven om chocolade duurzamer te maken:

Geen cacao, geen chocolade
Belvas: geëngageerde chocolade
Een nieuwe manier van consumeren om bossen te beschermen

[1] Bos, M.M. and S.G. Sporn. 2013. Biodiversity conservation in cacao agroforestry systems. p. 61-76. In Simonetti J.A. et al. (ed.) Biodiversity conservation in agroforestry landscapes: challenges and opportunities. Editorial Universitaria, Santiago. https://www.louisbolk.institute/publications/publication/?pubID=2689
[2] https://www.worldcocoafoundation.org/blog/how-cocoa-agroforestry-systems-can-help-farmers-in-west-africa/

Actus Associés

BeBiodiversity 4059Festivals en biodiversiteit

Festivals en biodiversiteit

Festivals zijn een bruisende viering van kunst, cultuur en muziek. Elk jaar komen duizenden muziekfans naar deze evenementen, die een sfeer van opwinding en eenheid creëren. Maar te midden van de feestvreugde is het belangrijk om  stil te staan  bij  de mogelijke impact van deze festivals op het leefmilieu en de biodiversiteit.

Lees meer
BeBiodiversity 3988Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Invasieve uitheemse soorten – de bewustmakingscampagne voor reizigers

Stille invasie van invasieve uitheemse soorten   Roodbuikbuulbuul, nijlgans, amourgrondel, Amerikaans bezemgras, deze namen zeggen je waarschijnlijk helemaal niets … Dit zijn nochtans enkele van de 88 invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die door de Europese Unie zijn gereglementeerd. Ondanks hun vrolijke namen vormen ze een aanzienlijke bedreiging voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven.

Lees meer